YIPP Bakal Bangunkan Sekolah Islam Antarabangsa Pertama Di Pulau Pinang

Sumber:- Astro Awani

KUALA LUMPUR: Yayasan Islam Pulau Pinang (YIPP) bercadang menubuhkan sebuah sekolah Islam antarabangsa pertama di negeri tersebut dengan berpandukan konsep sama seperti The International Modern Arabic School (IMAS) di Putrajaya.
Pengurus Besarnya, Mohd Fitri Ibrahim berkata, kerajaan negeri telah memberi sebidang tanah di Sungai Ara untuk dibangunkan institusi pendidikan yang akan merangkumi Sekolah Islam Antarabangsa dan pusat perniagaan berkaitan pendidikan.

Tambah beliau, dengan termeterainya memorandum persefahaman antara YIPP dan IMAS, ia akan membolehkan usaha pembangunan dimulakan selepas ini.

“Sekolah Islam Antarabangsa merupakan sekolah yang mengaplikasikan silibus International General Certificate of Secondary Education (IGCSE) yang merupakan kelayakan yang diiktiraf oleh United Kingdom.

“Uniknya pengajian akan ditawarkan Sekolah Islam Antarabangsa di Pulau Pinang ini adalah gabungan sukatan pelajaran yang bertaraf antarabangsa dan pendidikan Islam yang merangkumi al-Quran dan pengajian Syariah Islamiyah.

“Bahasa utama yang akan digunakan adalah Bahasa Inggeris dan Bahasa Arab. Untuk pengetahuan, IGCSE dibangunkan oleh Universiti Cambridge kini telah digunakan seluruh dunia,” katanya dalam kenyataan pada Rabu.